Test na december

SPÄŤ
 
  • Fifík

A máme tu posledný mesiac v roku a s ním spojené vianočné sviatky. Tentoraz sa zameráme na naše aj zahraničné tradičné jedlá. Správne odpovedz na otázky na adrese fifik@perfekt.sk a zaradím ťa do žrebovania o zaujímavé ceny. F.

 

1.  Čo nesmie chýbať na našom tradičnom vianočnom stole?

a) chlieb

b) oblátky

c) džús

 

2. Aké koláčiky sa najčastejšie pečú na Vianoce?

a) rolády

b) muffiny

c) medovníky

 

3. Pre ktorú krajinu je typický vianočný puding?

a) Anglicko

b) Rakúsko

c) Maďarsko

 

4.  Americkým vianočným jedlom je

a) pečená morka s gaštanovou plnkou

b) vyprážané rybie filé so zemiakovým šalátom

c) fondue

 

5. Čo sa v dávnej minulosti u nás pripravovalo na Štedrovečerný stôl?

a) kapusta na rôzne spôsoby

b) perky, pupáky, pirohy

c) ryžový nákyp

 

6. Kde sa Vianoce oslavujú piknikom na pláži?

a) v Austrálii

b) vo Fínsku

c) v Japonsku

 

7. Prečo sa počas štedrovečernej večere dáva medom krížik na čelo?

a) kvôli prežehnávaniu pred večerou

b) aby rodina držala pokope

c) aby boli všetci zdraví a pekní

 

8.  Kedy majú Štedrú večeru v Rusku?

a) 6. januára podľa Juliánskeho kalendára

b) vtedy keď aj my

c) nemajú Štedrú večeru

 

9.  Akú polievku jedávame na Štedrý večer?

a) šošovicovú

b) zemiakovú kyslú

c) kapustnicu

 

 

10.  Vianočné oblátky sa jedia

a) s cibuľou a citrónom

b) s cesnakom a medom

c) s jablkom a lekvárom

Správne odpovede boli takéto:

1.b, 2.c, 3.a, 4.a, 5.b, 6.a, 7.c, 8.a, 9.c,10.b.

 

A za správne odpovede odmenu získajú:

Timea KOLLÁROVÁ, Žiar nad Hronom
Silvia GONDÁROVÁ, Nové Mesto nad Váhom

 

 

fifik banner