Zubor hrivnantý
Najväčším suchozemským cicavcom našej, ale aj európskej prírody, je zubor hrivnatý. Dosahuje dĺžku takmer tri metre a hmotnosť až 1000 kg. V minulosti bol na našom území rozšírený na viacerých miestach. "Zásluhou" človeka takmer vyhynul. Zachoval sa len vo zverniciach z ktorých najznámejšia je Zubria obora v Topoľčiankach. V súčasnosti u nás žije aj v Národnom parku Poloniny, kde bol nedávno vypustený do voľnej prírody.